30 lipca 2019, 18:21
Składniki :
Dość ciepła woda 0.5 l
750 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
25g drożdży
Łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
Wykonanie :
Drożdże, wodę, cukier, sól, olej przełożyć do głębokiej miski zmieszać dodać mąkę wyrobić ciasto zamknąć Miskę szczelnie na 12 godzin i wstawic do lodówki. Po 12 godzinach wyjąć ciasto i uformować na kształt chleba, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłem keksówki) w miedzy czasie nastawić piekarnik na 220° żeby się rozgrzał w chwili wkladania ciasta zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez pierwsze 25 minut pod przykryciem (folią aluminiową) drugie 25 min bez w sumie 50 minut po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki kroic można po ostudzeniu Smacznego